Evenimentul anului din lumea greco-catolică a României
Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București a sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute, pe 2 iunie, 10 ani de la întemeiere, precum și sărbătoarea celor șapte episcopi martiri din timpul prigoanei regimului ateu contra Bisericii Române Unite.
Evenimentul a avut loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din București, unde au fost prezente aproximativ 350 de persoane pentru a celebra un moment important din lumea catolică a României.
Înaintea Sfintei Liturghii, la care a participat și Arhiepiscopul romano-catolic de București, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcopul greco-catolic de București, a sfințit noua pictură a catedralei din capitală, realizată de pictorul ucrainean Ivan Karas.
Pictura realizată de pictorul ucrainean Ivan Karas, cu cei 7 episcopi români beatificați de Papa Francisc în România, pe Câmpia Libertății: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
Greco-catolicii din Râmnicu Vâlcea, prezenți la eveniment
Grupul râmnicean format din credincioșii de la Eparhia „Sfânta Rita” a fost prezent la eveniment, alături de preotul Victor Ostropel.
Mare parte din grupul vâlcean a fost formată din cercetașii Grupului „Sfântul Francisc” Râmnicu Vâlcea, aceștia fiind implicați ca voluntari pe tot parcursul evenimentului.
La eveniment au participat și personalități din administrație, cum ar fi primarul sectorului 1 din București, Clotilde Armand, și Secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici.
Lidere-cercetașe din grupul râmnicean, susținând evenimentul prin vânzarea de cărți și albume cu ocazia celebrării celor 10 ani.
„Pictura catedralei a fost împlinită. E un proiect de credință, e în felul său o celebrare liturgică a Tainei Mântuirii. De pe pereții laterali ai catedralei, purtând aureola sfințeniei peste însemnele rangului lor liturgic avut în timpul vieții – însoțiți de compania glorioasă a Sfântului Petru, reprezentat deasupra jilțului arhieresc din naos –, efigiile arhiereilor martiri le amintesc creștinilor că drumul vieții în Biserică este făcut să se împlinească în Împărăția Cerurilor.
Cu o înfățișare oarecum hieratică, pictorul i-a reprezentat anume în proporție ușor alungită pe păstorii și învățătorii curajoși ai Adevărului lui Isus. Statura lor monumentală trimite aici cu gândul la sufletele „coloane“ ale credinței – la fel ca în portalurile goticului francez. Sunt călăuzele noastre ocrotitoare într-ale sfințeniei pentru noi, turma care, jos, în naos, avansează celebrând setea Domnului pentru sufletele noastre. Figurile martirilor alternează cu ferestrele și pilaștrii arhitectonici ai lăcașului, combinându-se pentru a pune în valoare simbolismul susținerii edificiului spiritual al comunității.” – se arată în predica Preasfinției Sale, Mihai Frățilă.
Lasă un răspuns