Consiliul Local Horezu a respins solicitarea pentru înființarea unui geoparc UNESCO

, , ,
Consiliul Local Horezu a respins solicitarea pentru înființarea unui geoparc UNESCO

Asociația Kogayon a propus candidatura pentru aderarea la Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO în noiembrie anul trecut.

În cadrul misiunii internaționale de evaluare, Asociația Kogayon a organizat marți, 9 iulie, o întâlnire cu parteneri ai Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte. La această întâlnire au participat reprezentanți ai Consiliului de Administrare și ai autorităților. Din partea autorităților locale au participat delegați ai primăriilor Horezu, Costești și Vaideeni.

Două orașe și patru comune – Băile Olănești, Horezu, Bărbătești, Stoenești, Costești și Vaideeni – s-ar fi putut dezvolta sub umbrela UNESCO în cadrul proiectului Oltenia de sub Munte, al cărui principal ambasador este Charlie Ottley.

Candidatura pentru geoparcul aspirant UNESCO a fost, însă, retrasă, după ce Consiliul local Horezu a votat în unanimitate respingerea demersurilor pentru înființarea unui geoparc pe teritoriul localității:

„Delegații Primăriei Horezu au prezentat în plen Hotărârea Consiliului Local din 28.03.2024, potrivit căreia se „resping demersurile făcute de Asociația Kogayon în vederea înființării unui geoparc pe teritoriul UAT Horezu”. Asociația Kogayon nu a fost chemată la ședința respectivă, nu a primit solicitări de clarificări referitoare la proiectul geoparcului și nu a fost informată de această hotărâre până la întâlnirea din 9 iulie.” – se arată în comunicatul de presă emis de asociație.

„Oltenia de sub Munte” ar fi putut deveni al treilea parc UNESCO din România.

Ce spune primarul din Horezu

Pentru ziarul Jurnalul, primarul din orașul Horezu, Nicolae Sărdărescu, a declarat că s-ar fi făcut făcut presiuni asupra delegației pe care o reprezenta și asupra lui, personal, ca și cum ar fi trebuit să se supună necondiționat voinței Secretarului General UNESCO pentru România și să execute ordinele Asociației Kogayon.

„Acest ONG care din punctul nostru de vedere nu face decât să încerce să administreze patrimoniul public al localităților noastre, pentru a obține fonduri europene pentru ei, a încercat să susțină că nici măcar nu au nevoie de aviz de la noi. Iar noi vom avea numai restricții și nu vom mai putea face nimic. Noi avem poligon de tragere NATO, avem cariere în exploatare și nu se va mai face nimic în geoparc. Pe ei nici nu i-a interesat că am dat aviz negativ. Ne-au băgat inclusiv zona urbană în geoparc

M-a deranjat doamna Madlen Șerban care reprezintă statul român și ne-a apostrofat că Ministerul de Externe e foarte supărat pentru că noi ne opunem geoparcului, dar nici nu a interesat-o că noi nu ne-am dat acceptul și membrii Consiliului Local au votat împotrivă. Ei spun că fac dezvoltare, dar aici nu se va mai dezvolta nimic și se vor închide activitățile economice. Mai mult, noi am transmis o adresă la Ministerul Mediului, în care ne-am exprimat dezacordul, dar doamna secretar UNESCO a spus inclusiv că hotărârea noastră de consiliu local nu e corectă. Mă făcură în toate felurile și ne amenințară că peste 4 ani de zile se va relua procedura și tot ne bagă în geoparc”, a declarat primarul de la Horezu, Nicolae Sărdărescu, pentru ziarul Jurnalul.

Parcursul asociației, aprobat de numeroase instituții, blocat de o primărie

Așa cum se arată și în comunicatul de presă, Asociația Kogayon a propus candidatura pentru aderarea la Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO în noiembrie anul trecut. În conformitate cu procedura UNESCO, criteriul de eligibilitate a valorii internaționale geologice a teritoriului a fost respectat, precum și alte criterii tehnice, verificate și validate de evaluatori internaționali din cadrul Rețelei Internaționale a Geoparcurilor UNESCO și a Uniunii Internaționale pentru Științe Geologice.

În consecință, UNESCO a dispus organizarea următoarei etape, misiunea de evaluare în teren, realizată săptămâna trecută de către două reprezentante desemnate de Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO. Cele 101 criterii necesare pentru a intra în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO sunt legate de geologie, patrimoniu cultural, biodiversitate, context socio-economic, educație, vizibilitate și promovare, parteneriate și colaborări, management și sustenabilitate.

Valoarea geologică a fost documentată prin studii de specialitate iar vizita celor două evaluatoare validează faptul că teritoriul are toate atuurile pentru a deveni geoparc internațional UNESCO și că rezultatele echipei Asociației Kogayon sunt conforme cu aceste criterii globale.

Geoparcul internațional UNESCO este un proiect pentru dezvoltare durabilă care abordează integrat toate valorile unui teritoriu, de la valoarea internațională a geologiei, patrimoniul natural, până la valorile culturale ale comunității locale. Acreditarea consfințește importanța geologică și culturală a sitului respectiv, fără a impune restricții suplimentare. Apoi, prin abilitatea decidenților și a concetățenilor din teritoriu, proiectul poate deveni un vector remarcabil al dezvoltării teritoriului.

Iată ce se mai arată în comunicatul de presă:

Reprezentanții Societății Naționale a Sării Salrom, care deține în teritoriu cariera de calcar Bistrița, au solicitat clarificarea cadrului legal cu privire la geoparcuri, astfel încât să nu existe confuzii în ceea ce privește restricțiile care pot afecta desfășurarea activității lor economice principale.

Pe de altă parte, reprezentanții antreprenorilor locali prezenți la întâlnire au evidențiat valoarea adăugată pe care proiectul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte a adus-o deja, atât lor, cât și altor antreprenori care nu au fost la întâlnire, și și-au exprimat susținerea 100% față de proiect. Membrii societății civile au reamintit importanța activităților deja desfășurate prin proiectul geoparcului aspirant internațional, care ar fi putut fi consolidate prin dobândirea statutului, pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului. Delegații Primăriei Horezu au prezentat în plen Hotărârea Consiliului Local din 28.03.2024, potrivit căreia se „resping demersurile făcute de Asociația Kogayon în vederea înființării unui geoparc pe teritoriul UAT Horezu”. Asociația Kogayon nu a fost chemată la ședința respectivă, nu a primit solicitări de clarificări referitoare la proiectul geoparcului și nu a fost informată de această hotărâre până la întâlnirea din 9 iulie.

Secretarul General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, prezent pe durata misiunii de evaluare, inclusiv la întâlnirea din 9 iulie, a avut o întâlnire de lucru cu Prefectura Județului Vâlcea și, în urma consultării autorităților centrale relevante pentru materia procedurii UNESCO, a inițiat etapa de retragere a candidaturii Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, cel puțin până la clarificarea cadrului legislativ național.

 

Orice parte dintr-un articol redactată de publicația Gamela poate fi preluată doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ștefan Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *