De ce se premiază doar educația de top la Râmnicu Vâlcea?

, , , ,
De ce se premiază doar educația de top la Râmnicu Vâlcea?

Există o tradiție, autodeclarată deja de administrația locală, de a premia în bani cei mai buni elevi care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat sau la Evaluarea Națională.

Astfel, la Râmnicu Vâlcea, au fost premiate două eleve. Pentru media 10 la Evaluarea Națională, eleva a obținut 4.000 de lei, iar pentru media 10 la Bacalaureat, eleva a obținut 6.000 de lei.

Este și normal ca, într-o societate funcțională, efortul să aibă rezultate. Ba chiar efortul să fie răsplătit, aplaudat și lăudat. Doar așa putem promova performanța și copiii care vor să se dezvolte. Nu degeaba îl lăudăm pe David Popovici și sperăm să câștige aur la Olimpiadă, ci pentru că merită și pentru că a muncit.

Totuși, administrația a reușit să-i premieze fix pe cei care au cele mai mari șanse de reușită într-o societate: cei care au obținut cel mai bun rezultat.

Până la urmă asta înseamnă educația, nu? Să înveți cât mai mult ca să-ți crești șansele de reușită în carieră și, până la urmă, în viață. Cum zice românul.. n-ai carte, n-ai parte.

Ce facem cu cei rămași? Ce facem cu cei care au cele mai mici șanse? Cum îi putem ajuta pe ei?

Statistici privind cei nepremiați, cei din urmă, din Râmnicu Vâlcea

Iată câteva statistici din 3 licee care nu fac parte din „categoria de top” a Râmnicului, privind notele la Bacalaureat:

  • Colegiul Economic – 188 candidați la Bacalaureat, 30 respinși.
  • Liceul Tehnologic Nicolae Capitan Plesoianu – 4 candidați la Bacalaureat, 3 respinși.
  • Liceul Tehnologic Forestier – 96 de candidați la Bacalaureat, 35 respinși.

De aceștia cine se ocupă? Cine garantează că acești copii se vor întoarce la anul cu forțe proaspete, motivați să promoveze examenul? Cine îi motivează pe ei?

Sau ar trebui să adoptăm o atitudine nepărtinitoare și să spunem: „N-au muncit, nu merită”?

Putem vorbi ore în șir la o dezbatere publică despre sistemul educațional din România și cât de eșuat este. Totuși, la nivelul local administrația se poate implica activ în dezvoltarea școlilor, față de dezvoltarea sistemului pedagogic de care se ocupă Ministerul. Școlile sunt finanțate de la bugetul local, la fel și aceste premii „de tradiție” populiste.

Putem să vorbim și despre aspectul politic al educației locale. Din moment ce banii sunt la mâna politicienilor, aceștia își creează „teren” în școlile cu mult capital de vot, precum Pedagogic sau Roaită. Acolo e grosul când vine vorba de voturi, deci e normal să investești cât mai mulți bani. Da, înfloresc școlile de top, iar cele de jos sunt desființate la Râmnic. Culmea, fac parte din aceeași administrație.

Oricând am discuta de politică și alegeri democratice, acei elevi rămân respinși, dintr-un motiv sau altul. Nu ar trebui să căutăm motive personale și să-i învinovățim că nu au promovat, că n-au muncit suficient de mult. Sunt copii până la urmă și este datoria noastră să-i călăuzim.

Așa că întrebarea rămâne.. de ce se premiază doar educația de top la Râmnic?

Orice parte din articol sau un articol integral publicat de redacția Gamela poate fi preluat doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția ziarului independent gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ștefan Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gamela.ro este un ziar independent fondat în Vâlcea care nu acceptă fonduri din partea partidelor politice, a caselor de pariuri și branduri de tutun sau alcool.

Cercetășia Vâlceană

Cercetașii vâlceni reprezintă tinerii viitorului european.