Când politica se încrucișează cu educația
La începutul acestui an, administrația locală din Râmnicu Vâlcea anunța că primarul și rectorul Universității Politehnice au bătut palma pentru deschiderea unei filiale.
Din ce declara primarul Gutău la începutul acestui an, în luna martie, în urma discuțiilor purtate la București, la Râmnicu Vâlcea avea să se deschidă o filială universitară cu mai multe secții IT sau din domeniul afacerilor.
Așadar, pe 1 octombrie, s-a deschis „Extensia Râmnicu Vâlcea”, unde au fost prezenți numeroși oameni politici vâlceni, dar și rectorul Mihnea Costoiu.
În acest an universitar există 60 de studenți participanți la acest program, dintre care 40 la buget (studii gratuite) și 20 la taxă (studii cu plată).
Deși primarul Mircia Gutău a declarat că Politehnica își va desfășura activitatea universitară în „noul” sediu, clădirea este de fapt locația fostului Liceu Oltchim. Practic este o filială născută din cenușa educației preuniversitare eșuate la Râmnicu Vâlcea privind activitatea la fostul liceu.
Conform lui Mihnea Costoiu, filiala este dotată cu condiții moderne pentru mediul universitar: „Noul sediu al centrului universitar, complet renovat cu fonduri alocate de primărie, este dotat la standarde moderne și pregătit să ofere studenților cele mai bune condiții pentru învățare și dezvoltare. Această investiție în infrastructura educațională reprezintă un angajament clar față de viitorul tinerilor și de creșterea comunității locale.”
Așa cum apare și în imaginile de mai jos, activitatea de educație superioară va avea loc în clase de școală, fără videoproiector sau alte instrumente „moderne”:
Iluziile lui Mircia Gutău și ale rectorului Mihnea Costoiu
Mihnea Costiu, rectorul Universității Politehnica, a declarat la festivitatea de pe 1 octombrie din Râmnicu Vâlcea că deschiderea filialei va contribui la dezvoltarea „pieței muncii” și a „industriei” din Râmnicu Vâlcea:
„Proiectul este menit să contribuie la dezvoltarea pieței muncii și industriei din Râmnicu Vâlcea prin pregătirea tinerilor în domenii esențiale pentru economia locală și națională. Extensia Universitară Râmnicu Vâlcea a Politehnicii București oferă studenților acces la programe de învățământ superior de înaltă calitate, menite să răspundă nevoilor actuale ale pieței muncii și să creeze specialiști care vor contribui activ la dezvoltarea industriilor din zonă.” – a declarat Mihnea Costoiu pe 1 octombrie.
Cu toate acestea, în acest an universitar din cadrul filialei de la Râmnicu Vâlcea își desfășoară activitatea un singur program din cadrul unei singure facultăți care nici măcar nu face parte direct din Universitatea Politehnică, ci din Centrul Universitar Pitești. Practic mediul universitar din Râmnic, dacă se poate numi în așa fel, este la degetul mic al orașului Pitești, nefiind vorba despre o afiliere relevantă în mediul de educație superior.
Programul este Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (PIPP) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Științe Sociale și Psihologie care este destinat atât absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat cât şi cadrelor didactice din învăţământul primar şi preşcolar fără studii superioare (absolvenţi ai liceelor pedagogice /şcolilor normale /instituţiilor de învăţământ de scurtă durată). Absolvenţii acestui program de studii sunt licenţiaţi în ştiinţe ale educaţiei, ca profesori pentru învăţământul primar şi preşcolar.
Dintr-o discuție telefonică cu un reprezentant al filialei din Râmnicu Vâlcea, urmează ca din anul universitar următor să apară noi programe de studiu.
Interesul electoral al filialei – Cum este folosită educația ca propagandă electorală
Filiala din Râmnicu Vâlcea a avut două faze importante – 1. Semnarea contractului colaborării între administrația locală din Râmnicu Vâlcea și 2. Deschiderea oficială a filialei.
Ambele evenimente au fost marcate în acest an super-electoral, înainte de cele mai importante alegeri – locale și parlamentare. Mircia Gutău a anunțat semnarea contractului pe la mijlocul lunii martie, înainte de alegerile locale din iunie, iar filiala a fost deschisă în următorul an universitar, adică în această toamnă, înainte de alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Chiar dacă pare o schemă electorală a administrației locale, Mihnea Costoiu a realizat un proiect identic anul acesta în județul Olt, la Slatina. (citește aici despre deschiderea sediului în Olt)
Presa din Râmnic, talanga lui Mircia Gutău
Pentru că orice politician bun are și presa la îndemână, titlurile cu privire la deschiderea filialei la Râmnicu Vâlcea au fost cu adevărat amuzante, gândilându-l pe Mircia Gutău pentru succesul proiectului. Iată câteva titluri amuzante:
Gazeta Vâlceană: „POLITEHNICA București începe activitatea în Râmnicu Vâlcea! Tinerii nu vor mai fi nevoiți să meargă în alte orașe pentru a „face” facultate de stat”
Arena Vâlceană: „Politehnica București și-a deschis astăzi filială la Râmnicu Vâlcea. Gutău vrea ca orașul să devină centru universitar”
Se Întâmplă în Vâlcea: „Noua eră educațională din Râmnicu Vâlcea: Politehnica București începe cursurile în orașul nostru”
Mihnea Costoiu, un alt politician cu probleme la tribunal
Mihnea Costoiu, rector al UPB și fost senator PSD, fusese condamnat de ICCJ la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro, legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către Dinu Pescariu. Sentința s-a dat în 2022.
Câteva luni mai târziu, Mihnea Costoiu a scăpat de proces pentru că faptele s-au prescris.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a repus pe rol judecarea apelului, pentru a se analiza dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
Pe 26 mai 2023, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.
Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.
Astfel, procesul lui Costoiu a încetat. Costoiu este plătit cu 9.000 euro pe lună. Newsweek (citește aici articolul complet) a scris că Mihnea Costoiu nu poate preda deoarece nu are titlul de doctor.
Rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu, nu este nici măcar profesor universitar în cadrul universității, întrucât nu are doctorat, ci doar cadru didactic asociat, care predă un curs de ingineria proiectelor industriale la un program de master al Facultății de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
De asemenea, scria Newsweek că Mihnea Costoiu ar fi trebuit dat afară din poziția de rector, deoarece Carta UPB spune că rectorul trebuie să aibă o reputație impecabilă, conform codului etic.
Pe lângă acest lucru, a ajuns ca Universitatea Politehnica București, condusă de un fost ministru PSD, să finanțeze lansarea unei noi televiziuni de știri în România. Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban.
Lasă un răspuns