Cea mai recentă realizare a Consiliul Județean Vâlcea este redeschiderea circulației pe supra-numitul „Drum al oaselor”, recunoscut oficial ca DJ 676E Berbești-Copăceni-Popești.
Inaugurarea s-a produs pe 25 aprilie 2025, printr-o mică ceremonie în zona intersecției dintre DJ 605 A (Șoseaua Principală din Berbești) și DJ 676E, cu alte cuvinte în punctul de unde începe acest drum. La ceremonie au luat parte reprezentanți ai autorităților locale din orașul Berbești, ai bisericii dar și președintele Consiliului Județean Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu, care a declarat, printre altele, că „[…] De acum înainte, atât localnicii, cât și cei care traversează zona vor beneficia de un drum modern între Berbești și Copăceni, pe care să circule în condiții de confort și de siguranță. Lucrările au fost realizate de RAJDP Vâlcea, cu fonduri din bugetul județului […]”.

Domnul Rădulescu a mai declarat și că „[…] Există trei zone în care platforma drumului prezintă probleme de stabilitate, motiv pentru care se va circula cu restricții de viteză. Întrucât costurile pentru realizarea lucrărilor în aceste puncte sunt foarte mari, în prezent se lucrează la documentații, care vor fi depuse în vederea accesării unei finanțări externe. […] În funcție de resursele financiare pe care le vom avea, lucrările vor continua și cu porțiunea dintre Copăceni și Popești, astfel încât să avem Drumul Oaselor modernizat de la un capăt la altul”
În data de 2 mai 2025, ne-am deplasat la fața locului pentru a observa stadiul lucrărilor și ce anume reprezintă mai exact punctele critice amintite mai sus. Ca un plus pentru cititorii noști, am decis să parcurgem distanța Popești – Groși (comuna Cernișoara) – Copăceni – Berbești, adică întreg traseul „Drumului Oaselor”, inclusiv segmentul despre care președintele C.J. Vâlcea ne-a declarat că îl are în vedere pentru modernizare.
Am constatat două lucruri pe care credem că ar trebui să le cunoască fiecare șofer care își dorește să circule pe DJ 676 E „Drumul Oaselor” și pe care C.J. Vâlcea ar trebui să le expună mai clar: 1) Segmentul Berbești-Copăceni nu este în totalitate asfaltat și 2) Segmentul Copăceni-Groși-Popești prezintă zone periculoase, care pot produce pagube asupra mașinilor pe care le conduceți.
Segmentul Copăceni-Berbești (proaspăt refăcut)
În legătură cu porțiunile neasfaltate, redăm în cele ce urmează fotografii de la fața locului, de pe ruta Copăceni-Berbești, unde se vede clar că asfaltul se termină, drumul devine pietruit și se îngustează semnificativ platforma drumului (fapt avertizat prin semnele de circulație de pe partea dreaptă a drumului).
Amintim cititorilor noștri că autoritățile locale nu au dat deloc de înțeles că drumul are încă porțiuni fără asfalt. Din filmările realizate cu drona, nu se văd decât segmentele de drum integral asfaltate.
Totuși, pentru segmentul Berbești-Copăceni trebuie să apreciem eforturile depuse de către C.J. Vâlcea. Straturile de asfalt se prezintă bine, marcajele sunt excelente iar platforma drumului a fost re-nivelată. Deși se observă cu ochiul liber denivelări pe direcția sus-jos ale asfaltului (pe segment de drum dintre satul Ulmetu, Copăceni și Dealul Sorbet, Copăceni), acestea nu afectează viteza de deplasare sau confortul participanților la trafic. Ele apar din cauza calității inferioare a fundației, care a fost prost proiectată/executată încă din timpul regimului comunist. C.J. Vâlcea a ales cel mai probabil varianta unor intervenții cât mai puțin costisitoare, care să aducă un impact social cât mai mare (repunerea în circulație a drumului și scurtarea semnificativă a distanței Berbești-Copăceni), în condițiile în care lucrările de refacerea integrală a fundației ar fi costat de câteva ori mai mult.
Istoric vorbind, segmentul Berbești-Copăceni a avut anumite puncte critice, unde s-au produs alunecări de teren, fapt pentru care a și fost închis în anii trecuți. Oferim mai jos imaginea din modulul „Street View” din Google Maps datată octombrie 2012, unde platforma drumului se prăbușise iar râpa rezultată a devenit o groapă de gunoi improvizată. Exista risc de răsturnare în râpă pentru cei care încercau să tranziteze zona.
Subliniem faptul că, în lipsa continuării investițiilor pentru reparația terasamentului și, cu atât mai important, în lipsa impunerii unor restricții de tonaj (care să împiedice tranzitul autovehiculelor de peste 3,5-7,5 tone pe aici) alunecările de teren se pot reactiva iar drumul ar putea fi închis din nou, deși segmentele asfaltate sunt perfect circulabile.
Segmentul Copăceni-Groși(Cernișoara), cel ce urmează a fi refăcut
Vom începe prin a aminti cititorilor noștri faptul că „Drumul Oaselor” DJ 676 E începe din orașul Berbești și se termină de fapt în comuna Popești, nu în satul Groși din Cernișoara. Dar, conform indicatoarelor rutiere de la intersecția DJ 676 E cu DJ 676 C (Groși, Cernișoara) și cu DN65 C (Popești), acest segment de drum este închis circulației.
Recomandăm administratorului drumului, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea, să înnoiască aceste indicatoare care momentan sunt într-o stare deplorabilă și care ar putea fi ușor ratate de către un șofer care nu cunoaște zona. Vă invităm să vedeți captura de pe Google Street View pentru a înțelege mai bine despre ce vorbim.

Am parcurs Strada La Costea (drum betonat) care pornește din Strada Principală din Groși și care se intersectează la capătul său cu DJ 676 E, iar de aici am putut observa cum se prezintă „Drumul Oaselor” în această zonă. Cum se poate vedea în imaginea de mai jos, drumul era neasfaltat pe partea din față, cu denivelări evidente ale straturilor de pământ.
Pe partea din spate, drumul era asfaltat dar stratul de bitum părea foarte erodat, fiind vizibile multe gropi și în anumite porțiuni plăci de beton care au fost aplicate probabil în locul asfaltului sfărâmat. Considerăm că Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea poate instala și la această intersecție indicatoare cu „Acces interzis”, pentru că aici nu am observat niciun fel de semnalizare sau avertizare.
În privința indicatoarelor rutiere, putem constata pe următorul segment de drum (care începe din satul Groși și se continuă spre comuna Copăceni) că accesul este interzis pentru pietoni și există o limită de viteză de 30 km/h. Totuși, nu avem niciun indicator rutier sau semn de avertizare despre denivelări, drum îngustat, acostament periculor, urcare cu înclinație mare sau alte pericole, ceea ce vă vom demonstra prin capturile următoare că sunt absolut necesare. Pentru cititori, acestea sunt indicatoarele rutiere la care facem referință.
Mai mult, pe toată durata călătoriei noastre dintre satele Groși și Copăceni, rare au fost momente în care am reușit să ne apropiem de viteza maximă de 30 km/h, viteza medie de deplasare fiind sub 20 km/h. Stratul de asfalt de pe ruta Groși-Copăceni este la fel de erodat ca cel pe care l-am văzut la intersecția cu Strada La Costea.
Pe parcursul călătoriei noastre am întâlnit două zone greu de traversat, unde fundația drumului a cedat și unde, așa cum spuneam anterior, nu am văzut nicio pre-semnalizare a acestor pericole. Prima zonă (cu coordonatele 44.99478, 24.02031, link Google Maps), este o alunecare de teren veche, care încă nu a fost remediată.
Se poate circula doar pe jumătate din platforma drumului și nu în mod integral pe aceasta, în sensul că se merge cu cel puțin o roată prin iarbă, mărăcini și pietrișul de pe marginea drumului, pentru a evita dâmbul de pământ cu vegetație din mijlocul drumului.
Atragem atenția asupra faptului că un șofer care nu cunoaște ruta și parcurge acest drum pe timp de noapte (drum neiluminat) este în pericolul de a-și avaria mașina, în lipsa semnalizării acestui pericol.
Următorul punct critic se află la aproximativ 750 de metri mai în față (44.99504, 24.01234, link Google Maps). Și aici, platforma drumului s-a rupt și a rezultat asflet o ramă cu lungimea de 2-3 metri. Chiar dacă din mașină pare că este un punct mai simplu de traversat, bara din față a anumitor vehicule ar putea să se oprească într-unul din aceste fragmente de asfalt, cauzând proprietarului anumite pagube.
Pericolul este nesemnalizat și mult mai greu de ocolit dacă vă deplasați pe timp de noapte. Mai mult, această alunecare de teren este încă activă, ceea ce înseamnă că ruptura poate crește iar dumul poate deveni impracticabil în următorii ani, în lipsa unor intervenții. Drept dovadă pentru aceste afirmații stau imaginile de pe Google Maps Street View, unele din ele datând din toamna anului 2012, atunci când alunecarea de teren nu exista deloc.
Trebuie amintită și vegetația de pe marginea drumului, care a crescut considerabil. Șoferul ar putea fi mai atent să se ferească de anumite crengi care-i apar în cale, decât să fie atent la gropile sau zonele în care acostamentul este distrus. Din cauza degradării suprafeței de rulare, șoferii pot constata la final de traseu că există mici „așchii” de asfalt îmbătrânit, pietricele ascuțite sau fragmente de beton/ciment care s-au prins în cauciucul de la roți.
După încă 1,5 km parcurși pe DJ 676 E, cu un strat de asfalt populat cu numeroase gropi (dar măcar fără alunecări de teren) am ieșit din pădurea ce desparte comunele Copăceni și Cernișoara și am văzut unul din podurile fostei linii de cale ferată Alunu-Berbești-Copăceni-Băbeni. De aici încolo, asfaltul a început să aibă mai puține gropi iar viteza medie de deplasare a crescut până la 30 km/h.
Concluzii
Este, într-adevăr, o realizare pentru Consiliul Județean Vâlcea faptul că DJ 676 E „Drumul Oaselor” a fost redeschis traficului pe segmentul Berbești-Copăceni. Totuși, așa cum autoritățile au putut constata pe parcursul acestor lucrări, în anumite puncte trebuie refăcută în întregime platforma acestui drum care traversează dealurile instabile din Subcarpații Olteniei.
Pentru segmentul Berbești-Copăceni nu s-au putut găsi fonduri suficiente pentru consolidarea drumului în punctul de pe Dealul Sorbet (denumirea locală poate varia), iar pentru segmentul Copăceni-Groși(Cernișoara) nici nu a fost amintită nevoia unor reparații, deși filmările făcute cu camera de bord arată că sunt necesare intervenții, cea mai urgentă fiind nevoia de semnalizare a punctelor periculoase și punerea lor în siguranță.
De amintit faptul că acest obiectiv de infrastructură a fost redeschis cu doar o săptămână înaintea turului întâi al alegerilor prezidențiale din 04.05.2025.
Lasă un răspuns