Interviu cu Alessandra, o tânără din Râmnicu Vâlcea: „Efortul studiilor este familial, nu individual”

, , ,
Interviu cu Alessandra, o tânără din Râmnicu Vâlcea: „Efortul studiilor este familial, nu individual”

Alessandra Coman este o tănâră din Râmnicu Vâlcea care tocmai a finalizat cei 12 ani de studiu preuniversitar și a început de câteva zile examenul național de Bacalaureat. Pentru cititorii Gamela, Alessandra ne-a acordat un interviu despre parcursul ei școlar, dar și despre viitorul ei, ca viitor adult în societate. Nu a uitat să menționeze importanța părinților, dar și existența dificultăților din timpul studiilor.

GAMELA: Bună, Alessandra. Ne bucurăm că ai acceptat să ne acorzi un interviu. Pentru început, te poți prezenta pentru cititorii noștri?

Alessandra COMAN: Bună, mulțumesc pentru invitația acordată. Mă numesc Alessandra Maria Coman. Locuiesc în Râmnicu Vâlcea dintotdeauna. Tocmai am terminat liceul la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân”. Sunt o persoană deschisă, ambițioasă și îmi face plăcere să ajut persoanele din jurul meu. Am început încă de la vârsta de 13 ani să fac voluntariat la diferite asociații, centre, sau pur și simplu să iau parte la activități dedicate copiilor. Acestea mi-au oferit ocazia de a afla destul de multe lucruri despre mine și m-am dezvoltat, atât pe plan educațional, cât și emoțional deoarece am reușit să descopăr atașamentul pe care îl am către copii și plăcerea de a-mi petrece timpul cu aceștia.

GAMELA: La ce materii susții examenul de Bacalaureat?

Alessandra COMAN: După finalizarea celor 12 clase urmează o etapă și mai importantă în viața mea și a elevilor care au promovat acest an: acela de a suștine examenul de Bacalaureat. Eu am finalizat liceul la profilul Real, așadar specifice pentru examenul de BAC pentru mine sunt materiile Limba și Literatura Română, Istorie. Cea de-a treia probă fiind opțională, am ales Geografia.

GAMELA: În termeni privind dificultatea, cum este să înveți pentru acest examen și ce așteptări ai de la tine?

Alessandra COMAN: Nu pot spune că studiul materiilor este dificil, dar pot spune că materiile la care voi susține acest examen sunt destul de esențiale pentru o persoană care a învățat pe parcursul liceului sau pentru o persoană care a fost interesată de ceea ce se predă în unitățile de învățământ liceal. Într-adevăr, nu toate materiile ne ajută sau ne oferă un loc de muncă direct stabil și cu un salariu satisfăcător după terminarea celor 12 clase, dar acesta este sistemul actual.

GAMELA: Știu că ai urmărit discursul elevei de la Ineu despre amprenta educațională din timpul studiilor preuniversitare. Așadar, privind în urmă, cum a fost călătoria din ultimii 12 ani pentru tine?

Alessandra COMAN: Da, l-am urmărit. Nu pot spune că sunt 100% de aceeași părere cu aceasta, ci doar că unele lucruri ar trebui schimbate, începând cu unii profesori care, de cele mai multe ori, nu-și fac treaba așa cum ar trebui sau volumul materiei pentru susținerea examenelor. Călătoria mea prin cei 12 ani de școală a fost una interesantă, educativă, întâmpinând la rândul meu obstacole de care m-am ciocnit, dar ușor ușor am trecut cu brio peste acestea.

Există dificultăți în ceea ce privește școala, cum ar fi trezitul devreme pentru a ajunge la ore, învățatul, testele, examenele, dar acestea nu ar trebui să reprezinte scuze pentru lipsa efortului depus al elevilor. Consider că este foarte important ca fiecare dintre noi să aibă o cultură generală, o educație potrivită, anumite întreprinderi pe care nu doar părinții și bunicii le pot scoate de la noi, ci chiar școala și studiul în sine. Sunt optimistă în acest sens, cu gândul că prin efortul tuturor de a învăța și de a continua studiile în continuare, societatea la rândul ei va evolua și vor apărea cu timpul schimbări benefice în ceea ce ne privește pe noi ca popor și, în final, sistemul.

GAMELA: Ce plănuiești să faci după finalizarea studiilor liceale?

Alessandra COMAN: După finalizarea studiilor și promovarea examenului de Bacalaureat plănuiesc să continui cu studiile superioare în cadrul unei Facultăți de Medicină, fiind un profil ce mă va ajuta să ajut alți oameni. Acolo concurența este destul de ridicată. Ca al doilea plan îmi doresc să aplic la o Universitate în cadrul căreia se regăsește Facultatea de Pedagogie, pasiunea mea fiind tot către cei mici.

GAMELA: A fost ușor să finalizezi cele 12 clase?

Alessandra COMAN: A fost un parcurs interesant după care pot spune că m-am conformat, întâmpinând diferite dificultăți, cum ar fi: carantina datorită virusului Covid-19, școala și orele sustinute online, greva profesorilor, sau alte inconveniente peste care am trecut cu voință și încredere. Pe de altă parte pot spune că și părinții multora dintre noi au trecut prin numeroase momente dificile la vremea lor, când au suștinut examenul de Bacalaureat. În vremea aceea nu existau atât de multe mijloace de studiu față de câte avem noi puse la dispoziție în ziua de astăzi, deci am putea spune că suntem destul de norocoși. De asemenea, efortul călătoriei mele din timpul școlii nu este chiar individual, ci mai degrabă unul familial. Niciodată nu am fost singură, părinții mei fiind aprope de mine în orice moment, împărțind astfel efortul, dar și momentele mai fericite.

GAMELA: Au existat cadre didactice care să te inspire, sau care să te descurajeze?

Alessandra COMAN: Într-adevăr, au existat câteva cadre didactice care să mă inspire și să-mi dea încredere în mine. Totuși, au existat și excepții, cum ar fi anumiți profesori misogini, sau alții care aveau elevi „preferați”, iar de aici se puteau naște în fiecare dintre noi frustări și nemulțumiri. Sfatul meu este că aceștia ar trebui respectați în aceeași măsură precum ceilalți profesori și doar ignorați, atâta timp cât noi, în calitate de elevi, ne facem treaba așa cum ar trebui. Nu cred că este necesar să ne lăsăm doborâți de aceste inconveniente în parcursul nostru.

GAMELA: Cum ți s-a părut viața în Râmnicu Vâlcea?

Alessandra COMAN: Nu pot afirma că viața din Râmnicu Vâlcea este dificilă, exceptând detaliile politice. Pot spune că avem un oraș frumos, cu o istorie dezvoltată și multe oportunități. Totuși, avem nevoie de voință pentru dezvoltarea acestora.

GAMELA: Ce le recomanzi elevilor care nu sunt atât de siguri pentru alegerea studiilor superioare?

Alessandra COMAN: Recomandarea mea este ca fiecare tânăr care încă este în dubii pentru alegerea unei facultăți sau chiar nu știe ce vrea să facă mai departe, esențial ar fi să se concentreze pe ei, pe dezvoltarea lor personală, să nu-și aleagă ceva doar ca să fie ales. Ar trebui să se orienteze către un domeniu îndreptat spre ceea ce le place, un domeniu în care se regăsesc sau au o oarecare deschidere în acest sens.

Este la fel de importantă promovarea examenului de Bacalaureat cu o notă mare, ceea ce va deschide fiecăruia un parcurs plin de oportunități satisfăcătoare în alegerea studiilor la facultate.

Orice parte din articol sau un articol integral publicat de redacția Gamela poate fi preluat doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția ziarului independent gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ștefan Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gamela.ro este un ziar independent fondat în Vâlcea care nu acceptă fonduri din partea partidelor politice, a caselor de pariuri și branduri de tutun sau alcool.

Cercetășia Vâlceană

Cercetașii vâlceni reprezintă tinerii viitorului european.