Băieții de la echipa națională de fotbal ne-au inspirat pe fiecare dintre noi în ultimele săptămâni. Ne-au convins să sperăm, dar și să avem încredere în ei.
Ne-au oferit, gratuit, momente de extaz, zâmbete, bucurie și o doză serioasă de mândrie. Suntem, cu adevărat, mândri de băieții noștri de la echipa națională.
Sunt sigur că prin devotamentul lor și prin, grație poreclei, sufletul lor ne-au forțat să ne unim. Să avem un lucru de care să ne legăm și să fim uniți, așa cum nu suntem de multe ori.
Totuși, ce putem face să inspirăm și noi la rândul nostru? Este suficient ca Rațiu sau Drăgușin să-și dedice sufletul și corpul pe terenul de fotbal ca noi să sperăm?
Nu ne oprește nimic să fim și noi mai buni, mai motivați, să lucrăm în echipă, să respectăm ierarhia și să muncim cu adevărat.
Rareori sunt momente în care noi, românii, ne unim pentru o anumită cauză sau scop. Iată că uneori suntem aproape, cum a fost protestul pentru OUG 13, protestul pentru Colectiv, sufletul mare al românilor care au ajutat ucrainenii la începutul războiului și acum generația de suflet.
Suntem chiar puternici când ne unim. Parcă ne transfigurăm, parcă nu face parte din caracterul nostru. Când suntem cu adevărat dedicați unui scop anume și punem osul la treabă noi, românii, ieșim din tipar.
Sau este un tipar care face parte deja din noi, dar încă nu a fost cu adevărat pus la încercare până acum? Este același tipar care rareori iese la suprafața.
Cei care demonstrează această voință puternică sunt printre noi, dar au nevoie de șanse și oportunități pentru acest lucru. Din păcate, în România au existat mai multe neșanse decât șanse.
Iată reziliența celor închiși pe vremurile comunismului pentru că s-au opus dictaturii. Iată nefericita tragedie de la Colectiv, care a înfuriat pe bună dreptate oamenii și i-a scos în stradă. Iată copiii născuți în medii dezavantajate care, după multă muncă, au reușit să-și schimbe viața.
Voința face parte din noi, dar trebuie cumva să o scoatem la suprafață. Putem deveni împreună generația de suflet, dar necesită efort și multă muncă. Trebuie să lăsăm de-o parte ura, furtul (inclusiv copiatul la examene sau plagiatul), corupția, lipsa de bune maniere, jocurile de noroc, excesul de alcool, indiferența față de educație sau nerespectarea regulilor de legislație rutieră.
Uite un prim exemplu oferit chiar de băieții noștri – curățenia din vestiar. Cum putem să fim fani ai echipei naționale de fotbal dacă aruncăm chiștocul pe geamul mașinii?
De la noi începe totul. Noi ne putem crea propria generație de suflet, împiedicându-i pe cei ignoranți să o încheie înainte să înceapă.
Dacă nu-ți vopsești părul în albastru, măcar vopsește-ți caracterul și recuperează-ți voința. Avem de câștigat, mai ales pentru cei mici.
Lasă un răspuns