Populația județului Vâlcea, în scădere și mai bătrână, fără tineri

,
Populația județului Vâlcea, în scădere și mai bătrână, fără tineri

Populația vâlceană scade de la an la an. Îmbătrânire și migrația tinerilor spre studii

Județul Vâlcea prezintă o scădere constantă a locuitorilor, conform datelor recensământului din anul 2021, de la Institutul Național de Statistică.

Așa cum prezentăm în tabelele de mai jos, Vâlcea păstrează descendența populației specifică României, în același ritm, de pe parcursul anilor.

Populația a scăzut între anii 1992 și 2021 cu același ritm, dar de creștere, dintre anii 1948 și 1992. Cu toate acestea, populația vâlceană a regresat, ajungând aproape identic la nivelul populației din anul 1948.

La fel ca aspectul general al populației din România, vâlcenii sunt din ce în ce mai puțini din pricina migrației, a nașterii unui număr mai mic de copii și grație oportunităților din străinătate.

Între 2011 și 2021, județul Vâlcea a pierdut un total de 29,853 locuitori.

Există și excepții, ca în cazul județului Sibiu, care și-a asigurat o scădere mai nesemnificativă a populației, dar o creștere în rândul tinerilor din pricina oportunităților studiilor superioare.

Putem observa că județul Vâlcea a avut parte de cea mai bună perioadă privind populația în anul 1992, imediat după perioada comunismului.

Cu toate acestea, până la următorul recensământ, județul riscă să scadă sub un prag istoric de la Al Doilea Război Mondial până în prezent.

Populația în vârstă domină în județul Vâlcea, arată datele INS

Conform datelor de la INS, grupa de tineri care absolvă liceul dispare brusc din evidența populației. Pentru persoanele între 30 și 39 de ani, populația crește ușor, dar grupele dintre 40 și 60 de ani reprezintă o bună parte a populației.

Privind evidența tinerilor între 0 și 34 de ani din România, județul Vâlcea este mult sub media națională de 38,1%. Județul Vâlcea are o diferență de peste patru procente, cu 34,2%.

Așa cum am menționat mai devreme, județul Sibiu reușește să crească populația tinerilor, fiind cu două procente peste media națională. Cu toate acestea, județul Ilfov domină clasamentul, cu aproape jumătate din populație având până în 35 de ani.

Cel mai ”tânăr” județ din România este Ilfov, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin sub 39 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de Gamela.ro.

Vâlcea este pe locul 3 în România privind cele mai „bătrâne” județe, cu o vârstă medie de 45.4 ani. Este surclasat doar de către județele Teleorman și Hunedoara.

Din fericire, Vâlcea este județul cu cea mai mare speranță de viață, acesta fiind și singurul județ în care acest indicator depășește 80 de ani. Este urmat de București (78,4 ani), Cluj (77,47 ani), Brașov (77,37 ani) și Sibiu (76,9 ani) .

Orice parte din articol sau un articol integral publicat de redacția Gamela poate fi preluat doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția ziarului independent gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ștefan Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gamela.ro este un ziar independent fondat în Vâlcea care nu acceptă fonduri din partea partidelor politice, a caselor de pariuri și branduri de tutun sau alcool.

Cercetășia Vâlceană

Cercetașii vâlceni reprezintă tinerii viitorului european.