Alegeri locale 2024. Tot ce trebuie să ştie vâlcenii despre votul din 9 iunie
La scrutinul de pe 9 iunie sunt aşteptaţi peste 18 milioane de români. Acesta este numărul cetăţenilor înscrişi pe listele de alegători. Dintre aceştia, aproape 900.000 vor vota pentru prima dată. Este vorba despre persoanele care au împlinit 18 ani în intervalul 2020 – 2024.
La alegerile locale din 9 iunie românii îşi vor alege atât reprezentanţii locali, respectiv primarii şi membrii consiliilor locale şi judeţene, cât şi reprezentanţii europeni. Alegerile europarlamentare au fost comasate în 2024 cu cele locale.
În ce interval de ore poți merge să votezi duminică?
Procesul de votare începe la ora 7:00 și se va încheia în aceeaşi zi, la ora 21.00, dar se poate prelungi perioada. Dacă se constată că mai sunt oameni care n-au apucat să voteze, tuturor li se va permite să voteze până la ora 23:59, când aplicația se închide automat.
Biroul Electoral Central a centralizat toate candidaturile depuse și validate pentru alegerile locale din data de 9 iunie 2024.
Lista cu toți candidații la alegerile locale 2024 poate fi găsită AICI.
👉Vezi care este lista completă a candidaților pentru locul de primar din Râmnicu Vâlcea (click)
Unde mergi să votezi?
La alegerile din 9 iunie, alegătorii din România pot vota în aceste moduri:
- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin);
- în localitatea de reședință (unde au viza de flotant);
- pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor, dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu 60 de zile înaintea alegerilor (până pe 10 aprilie, inclusiv);
- pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.
Ce documente trebuie să ai la tine?
La alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii prezintă actele de identitate, iar operatorii vor înscriue datele personale ale acestora în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV.
Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:
- cartea de identitate (buletin);
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Cum votezi?
- Primul pas este prezentarea actului de identitate unuia dintre membrii secţiei de votare. Acesta va trece buletinul printr-un dispozitiv pus la dispoziţie de STS pentru a valida actul de identitate;
- După validare, vei merge către un alt membru al secţiei de votare căruia îi vei mai prezenta încă o dată buletinul, vei semna în lista electorală şi vei primi buletinele de vot alături de ştampilă;
- Înainte de a te îndrepta spre cabina de votare, asigură-te că ştampila are inscripţionată menţiunea „VOTAT”. În cazul în care aceasta lipseşte, cere membrilor secţiei de votare o altă ştampilă. Dacă această menţiune nu apare pe buletinul de vot, atunci votul tău va fi declarat nul.
- În cabina de votare, aplică ştampila în patrulaterul desemnat partidului sau candidatului cu care doreşti să votezi. Dacă ştampila este aplicată incorect, adică în afara patrulaterului, votul va fi anulat. Dacă din greşeală aplici incorect ştampila, poţi cere un alt buletin de vot, iar cel precedent va fi anulat de către membrii secţiei de votare;
- Apoi, buletinele de vot trebuie îndoite şi introduse în urnele corespunzătoare. Dacă un buletin de vot este introdus într-o altă urnă decât cea desemnată, votul nu va fi luat în considerare la numărătoare;
- După ce ai introdus buletinele de vot în urne, vei restitui ştampila şi îţi va fi înapoiat actul de identitate;
- Pe buletinul de identitate, membrii secţiei de votare vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar pe cărţile de identitate va fi aplicat un timbru autocolant cu aceeaşi menţiune.
Unde pui ștampila de vot?
La alegerile de duminică îți vor fi oferite 5 buletine de vot, fiind nevoie să pui ștampila pe fiecare dintre acestea, în funcție de preferințele tale:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primar;
- unul pentru lista consiliului local;
- unul pentru președintele consiliului județean;
- unul pentru lista consiliului județean.
Cum găsești secția de votare?
Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.
După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.
Unde votezi dacă ești în străinătate?
La alegerile din 9 iunie, românii aflați în străinătate pot vota numai în cadrul scrutinului pentru alegerea europarlamentarilor. Nu se poate vota în străinătate pentru alegerile locale.
În afara țării vor fi organizate 915 secții de votare. Secțiile sunt organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, iar numărul lor de anul acesta este „mai mult decât dublu” faţă de faţă de scrutinul din 2019.
Lasă un răspuns