Pe cine să votezi? | Cinci candidați populari pentru locul de primar din Râmnicu Vâlcea

, ,
Pe cine să votezi? | Cinci candidați populari pentru locul de primar din Râmnicu Vâlcea

Primarul Mircia Gutău reprezintă un personaj recurent al administrației râmnicene din ultimii 30 de ani și, totodată, cel mai popular dintre aceștia.

În mandatul actual, acesta candidează pentru același tron pe care îl ocupă de mulți ani de zile, iar câțiva dintre politicieni și-au declarat candidatura împotriva lui, unii stabilii, alții prezenți doar în campania electorală.

Așadar, votul de pe 9 iunie reprezintă un moment important al democrației pentru români. Totuși, democrația nu-ți pune și pe tavă totul, ci ești nevoit să alegi una dintre variantele prezentate.

Vă prezentăm cinci candidați populari din lista oficială a celor de pe buletinele de vot:

1. Mircia Gutău – Candidatul Partidului Social Democrat

Posterul oficial al candidatului PSD, Mircia Gutău, pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea.

Parcursul electoral al primarului

Gutău este personajul care a marcat alegerile locale din Râmnicu Vâlcea, pe parcursul a trei decenii. Încă din anii ’90, Mircia Gutău a reușit să demonstreze că este un politician important al orașului prin perseverența sa. Prima candidatură pentru această poziție a fost în 1996, iar următoarea, și poate că ultima, este chiar duminică, pe 9 iunie.

În 2004, Mircia Gutău a câștigat alegerile din partea Partidului Democrat Liberal (Partidul Democrat la acea vreme).

În 2004 a câștigat alegerile în al doilea tur împotriva fostului primar, Zamfirescu Sorin, cu 60.13% din voturi. Anul 2008 a fost deciziv pentru Gutău, pentru că a câștigat alegerile din primul tur cu un procent covârșitor de 71.78%.

Totuși, după doi ani din al doilea mandat al primarului Mircia Gutău, a fost condamnat definitv pentru luare de mită. Prin urmare, în 2010 au fost organizate alegeri locale parțiale, câștigătorul fiind Romeo Rădulescu.

La alegerile din 2016, Gutău reușea să câștige alegerile din primul tur electoral. De data aceasta a candidat din partea Partidului Ecologist Român, organizație politică a cărei președinte este chiar Mircia Gutău.

Împotriva acestuia a candidat Romeo Rădulescu din partea PSD, care a reușit să obțină 32.89% din voturi la acea vreme.

Virgil Pîrvulescu este candidatul liberal care i-a pus probleme primarului la alegerile din 2020. Totuși, Gutău a obținut 47,81% din voturi, iar Virgil Pîrvulescu 35,09%.

Istoricul penal al lui Mircia Gutău

  • 18 iunie 2007 – Tribunalul Alba a decis achitarea lui Mircia Gutau și a viceprimarului Nicolae Dicu;
  • 10 decembrie 2007 – Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul DNA si a decis retrimiterea dosarului la Tribunalul Alba;
  • 28 martie 2008 – Înalta Curte de Casație si Justiție a admis recursurile celor doi inculpați, a casat sentința Curții de Apel Alba Iulia și a trimis dosarul pentru rejudecare la aceeasi instanță;
  • 9 aprilie 2009 – Curtea de Apel Constanta a respins apelul DNA. Inculpații sunt achitați;
  • 27 ianuarie 2010 – Înalta Curte de Casație si Justiție admite recursul DNA și îi condamnă definitiv pe cei doi inculpați la câte trei ani și jumătate de inchisoare cu executare;
  • septembrie 2011 – Mircia Gutău a fost eliberat condiționat.

În iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupție la doi ani și șase luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și acesta a ramas în libertate.

În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce două instanţe inferioare hotărâseră achitarea lui.

Ultimii 4 ani de mandat | A întors useriștii împotriva liberalilor

După ce Gutău a câștigat locul de primar în 2020, a dat direct de probleme în Consiliul Local. Anume, membri USR și PNL deja se înțeleseseră la un pact politic pentru a realiza o majoritate de vot în Consiliul Local.

Totuși, alianța a durat doar 3 luni, timp în care Mircia Gutău a reușit să „fure” voturile de la USR, astfel punând capăt Alianței Pentru Râmnic. După cele 3 luni de foc, administrația Gutău și-a aprobat proiectele fără problemele până acum.

Menționăm faptul că cei trei consilieri USR care s-au aliat cu Mircia Gutău (Andrei Gheorghiu, Andreea Iordache și Alin Manda) și-au obținut voturile dintr-o campanie anti-Gutău din anul 2020. Cu toate acestea, părțile s-au înțeles, formând alianța locală neoficială din Râmnicu Vâlcea USR-PSD-PER.

Familia Gutău, talentată la afaceri și imobiliare

În luna februarie a acestui an, Newsweek a publicat un articol de investigație despre afacerile imobiliare din familia lui Mircia Gutău.

Așa cum menționază articolul, fiul primarului, Vlad Gutău, a ajuns unul dintre cei mai de succes investitori de imobiliare din localitate.

Conform analizei unor experți în imobiliare consultați de Newsweek România, investiția totală în cele două complexuri rezidențiale, în care e implicat fiul lui Mircia Gutău, este de circa 13-19 milioane de Euro. Iar prețul de vânzare de circa 23-29 milioane de Euro.

De asemenea, primarul câștigă în momentul de față 7.000 de euro doar din propriile venituri de la stat.

Propunerile lui Mircia Gutău pentru 2020-2024

Conform unui articol din presa locală (plătit în campania electorală de PSD – Organizația Județeană Vâlcea), câteva dintre proiectele pe care Gutău le promite locuitorilor pentru viitorul mandat sunt:

  • Transformarea Râmnicului într-un oras universitar prin deschiderea unei filiale a Universitatii Nationale de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti la Ramnicu Valcea;
  • Relocarea Gradinii Zoologice pe locul fostului poligon militar de la limita cu comuna Vlădesti în vederea integrrii acesteia cu Pădurea „Parc” Capela si amenajarea unui parc pentru locuitorii cartierului Ostroveni pe locatia actuala;
  • Construirea de blocuri de locuinte pentru tineri si sociale, cu fonduri de la bugetul de stat;
  • Întreprinderea tuturor demersurilor posibile pentru realizarea drumului expres de legătură cu autostrada Pitesti -Sibiu si deschiderea orașului către investitori și dezvoltarea economică;
  • Reamenajarea spațiilor publice, a scuarurilor și parcurilor situate de-a lungul C lui Traian, cu fonduri nerambursabile.

2. Virgil Pîrvulescu – principalul contracandidat împotriva lui Gutău

Posterul oficial al candidatului PNL, Virgil Pîrvulescu, pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea.

Parcursul electoral al candidatului liberal

Virgil Pîrvulescu și-a făcut intrarea pe scena politică înainte de alegerile locale din 2020, reprezentând principalul candidat de la acea vreme pentru Mircia Gutău.

Pîrvulescu a obținut suficiente voturi pentru a-l neliniști pe Mircia Gutău, reușind astfel să obțină 11.752 de voturi din partea râmnicenilor. Cu toate acestea, actualul primar a câștigat detașat alegerile cu 16.009 voturi.

În afară de alegerile locale din 2020, Pîrvulescu nu are istoric politic.

I-a pus probleme lui Gutău, dar doar pentru 3 luni

Chiar dacă nu a câștigat alegerile, acesta a devenit viceprimar și a obținut 9 locuri de consilieri locali PNL la Râmnicu Vâlcea.

Tot la începutul mandatului, obținuse și Alianța Pentru Râmnic alături de USR, care le-a adus încă 3 voturi și, astfel, majoritate în Consiliul Local.

Din păcate pentru liberali, Gutău a reușit să obțină și voturile useriștilor.

Tensiuni cu Buican, șeful tăcut al liberalilor de la Vâlcea

De foarte mult timp au existat tensiuni între președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, și președintele PNL Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu.

Conform declarațiilor publice ale lui Pîrvulescu, probabil este un concurs intern de putere și influență între cei doi:

  • „știu că sunt mai bun decât el în managementul partidului” – Virgil Pîrvulescu pentru Impact Real, noiembrie 2023.
  • „Cred că modul politic pe care îl gândesc eu de organizare a Partidului Național Liberal la Râmnicu Vâlcea este net superior decât așa cum l-a gândit Cristian Buican.” – Virgil Pîrvulescu pentru Impact Real, noiembrie 2023.

Chiar în aprilie 2023, Pîrvulescu anunțase la o conferință de presă că va candida pentru postul de președinte al filialei județene liberale împotriva lui Buican.

Crearea unei asociații pentru Râmnic, dar cu lideri politici

Asociația Deschidem Orașul a fost creată de Gruițoiu Radu, Adelina Morar și Bocșe Nicușor. Aceștia au funcții liberale importante în echipa PNL Râmnicu Vâlcea, a cărui lider este Virgil Pîrvulescu.

Conform declarației lui Radu Gruițoiu, alegerea celor trei a fost pentru a oferi o conducere din diverse categorii sociale, cum ar fi tinerii, seniorii și femeile.

Scopul asociaţiei ar fi contribuirea la promovarea, îndrumarea, consolidarea dialogului între cetătenii municipiului Ramnicu Valcea și autoritătile locale sau centrale, la realizarea unui mediu investițional atractiv pentru investitori și atragerea investițiilor în vederea creării de noi locuri de muncă, așa cum a menționat unul dintre fondatori.

Pe scurt, asociația a fost creată de liberi pentru proiecte civice. Totuși, nu poate fi denumită ,,apolitică”, liberalii fiind la cârmele conducerii.

Procesul cu Agenția Națională de Integritate la CCJ

Virgil Pîrvulescu a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) în 2021 pentru primele zile din mandatul de viceprimar, începând cu 2020:

,,S-a aflat în stare de incompatibilitate ulterior alegerii în funcția de consilier local al Mun. Râmnicu Vâlcea pentru mandatul 2020-2024, întrucât, în perioada 29 septembrie – 26 octombrie 2020, a exercitat simultan și calitatea de funcționar public, deși la data 29 septembrie 2020 a intervenit suspendarea de drept a raportului de serviciu, încălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 492, alin. (1) și (2), lit. l) și art. 513, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019”

Totuși, în noiembrie 2023 Virgil Pîrvulescu a câștigat procesul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerile lui Virgil Pîrvulescu pentru 2020-2024

Conform unui articol din presa locală (plătit în campania electorală de PNL – Partidul Național Liberal), câteva dintre proiectele pe care Pîrvulescu le promite locuitorilor pentru viitorul mandat sunt:

  • Parc industrial pe 70 de hectare;
  • Un loc de parcare gratuit pentru fiecare imobil;
  • AFTERSCHOOL PUBLIC subvenționat de primărie;
  • Afterschool public subvenționat de primărie;
  • Transparență decizională;
  • Sport de performanță accesibil;
  • Facturi mai mici la întreținere.

3. Vicențiu Mocanu – candidatul de sub aripa lui George Simion

Posterul oficial al candidatului AUR, Vicențiu Mocanu, pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea.

Vicențiu Mocanu este candidatul oficial pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea din partea AUR.

Conform postărilor de campanie electorală ale acestuia, se plasează în opoziție față de Mircia Gutău, motivând că alegerea AUR este mai potrivită pentru Râmnic.

Acesta este fondatorul Verotherm, o companie din Râmnicu Vâlcea.

Chiar dacă nu are istoric politic și a intrat târziu pe scena politică, a reușit să adune un electoral considerabil probabil din campania națională a partidului cu istoric extremist, AUR.

La nivel local, campania lui Mocanu s-a resimțit în lumea politică, convingând chiar și un jurnalist să se alăture pe listele de consilieri locali din partea AUR și, totodată, promovând partidul prin publicația pe care o deține.

De asemenea, AUR să convingă un consilier local PER (partidul al cărui președinte este Mircia Gutău) să candideze pentru Consiliul Județean, acesta fiind Ionuț Nuică.

Propunerile lui Vicențiu Mocanu pentru 2020-2024:

  • stimularea economiei locale;
  • soluții pentru reducerea costurilor de încălzire;
  • infrastructură rutieră;
  • dezvoltarea turismului;
  • implementare soluții de ajutare pentru biserici.

4. Lazăr Ion Marian – singurul deputat vâlcean USR și posibilul înlocuitor pentru Andrei Gheorghiu

Posterul oficial al candidatului USR, Lazăr Ion Marian, pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea.

Parcursul electoral și influența politică 

Lazăr Ion Marian este singurul deputat vâlcean din partea USR Vâlcea. Acesta este candidatul oficial al USR pentru funcția de primar în Râmnicu Vâlcea.

În 2020 Andrei Gheorghiu a candidat pentru același rol folosindu-se de o campanie anti-Gutău, dar după ce USR, PER și PSD s-au aliat în Consiliul Local, acesta a dezamăgit electoratul.

Astfel, Gheorghiu candidează pentru Consiliul Județean, iar Lazăr Ion Marian a rămas în locul lui Gheorghiu la municipiu.

Câteva dintre propunerile lui Lazăr Ion Marian pentru 2020-2024:

  • asfaltarea tuturor străzilor din Municipiul Râmnicu Vâlcea;crearea unor locuri de parcare fără plată în afara celor de reședință;
  • crearea unei autorități metropolitane de transport;
  • elaborarea unei strategii locale distincte care să determine cauzele care au condus la creșterea abandonului școlar și măsurile care trebuie întreprinse;
  • susținerea dezvoltării învățământului preuniversitar dual în Municipiul Râmnicu Vâlcea;
  • elaborarea unei strategii locale distincte care să identifice cauzele care au generat deficitul de personal calificat din Municipiul Râmnicu Vâlcea și măsurile care se impun.

5. Puican Iulian – candidatul activist din partidul ACUM

Posterul oficial al candidatului ACUM, Puican Iulian, pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea.

Puican Iulian este candidatul oficial din partea Partidului Acum pentru primăria din Râmnicu Vâlcea.

Este un cunoscut activist din Vâlcea în domeniul protecției și îngrijirii animalelor.

Din ce a declarat acesta, candidează pentru că un ,,primar trebuie să aibă bun simț, nu să fie stăpânul orașului.”.

Câteva dintre propunerile lui Puican Iulian pentru 2020-2024:

  • stoparea corupției și creșterea transparenței în administrația locală;
  • reducerea cheltuielilor administrative;
  • stabilirea zonei zero;
  • deschidere către investitori;
  • economie locală sustenabilă;
  • investiții în reabilitarea energetică pentru clădirile publice și rezidențiale;
  • reorganizarea spațiilor verzi.

Excepția – Romeo Rădulescu – candidatul care îl susține pe Virgil Pîrvulescu

Posterul oficial al candidatului FD, Romeo Rădulescu, pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea.

Parcursul electoral al candidatului Forța Dreptei

Romeo Rădulescu a devenit primar în 2010, câștigând alegerile declanșate de arestul primarului de la acea vreme, Mircia Gutău.

După mandatul de doi ani de primar, Romeo Rădulescu a candidat la alegerile locale din 2012, dar a fost învins de Emilian Frâncu, un alt primar din Vâlcea cu probleme legale.

Romeo Rădulescu s-a retras din politică în anul 2017 și a revenit anul trecut, anunțând o candidatură pentru primăria orașului Râmnicu Vâlcea, din partea partidului Forța Dreptei.

Conform Pactului pentru Râmnic, Romeo Rădulescu nu mai candidează pentru locul de primar, astfel susținându-l, prin vot și campanie, pe Virgil Pîrvulescu.

Propunerile lui Romeo Rădulescu pentru 2020-2024:

  • Parc industrial;
  • Anveloparea blocurilor din oraș;
  • Afterschool public subvenționat;
  • Spații gratuite pentru tinerii antreprenori;
  • Stimularea ONG-urilor pentru integrarea categoriilor defavorizate;
  • Reînființarea Liceului Mecanic 2 și Liceului Chimic.

Oficial, pentru funcția de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea sunt înscrişi nouă candidaţi, după cum urmează:

  • Mircia Gutău (actual primar) – PSD
  • Virgil Pîrvulescu – PNL
  • Vicențiu Mocanu – AUR
  • Lazăr Ion Marian – Dreapta Unită (USR + PMP)
  • Dârlescu Cristinel – S.O.S. România
  • Puican Florin Iulian – Partidul ACUM
  • Dicu Ion – România Socialistă
  • Bușe Daniel – independent
  • Stoica Constantin Mircea – independent

*Mențiune: acest articol NU reprezintă reclamă electorală pentru niciunul dintre candidați, ci are scopul de informare. Gamela rămâne un ziar independent.

 

Orice parte dintr-un articol redactată de publicația Gamela poate fi preluată doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ștefan Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gamela.ro este o publicație independentă fondată în Vâlcea care nu acceptă fonduri din partea partidelor politice, a caselor de pariuri și branduri de tutun sau alcool.

Cercetășia Vâlceană

Cercetașii vâlceni reprezintă tinerii viitorului european.