Grupul „Sfântul Francisc” din Râmnicu Vâlcea este un grup de tineri cercetași fondat în 2015, care face parte din Asociația Cercetașii Creștini Români, din Federația Scoutismului European (FSE).
FSE este o federație internațională a cercetașilor europeni care s-a fondat după Al Doilea Război Mondial, cu scopul de a revitaliza tinerii după evenimentul care a zguduit secolul XX.
Întorcându-ne la Vâlcea, grupul de tineri care a fondat grupul din jurul Parohiei Greco-Catolice Sfânta Rita a propus o abordare nouă pentru copiii din Râmnicu Vâlcea care căutau o formă de educație extrașcolară.
Principiile cercetășești ale grupurilor care își desfășoară activitățile sub tutela FSE reprezintă totodată principiile creștine pe care le aprofundează tinerii pe parcursul taberelor: cel mare îl protejează pe cel mic, fapta bună a fiecărei zile, respectarea celor din jur, și așa mai departe.
Fiecare cercetaș poartă o uniformă distinctă la fiecare activitate, o cămașă bej (pentru băieți) sau albastră (pentru fete) cu însemnele asociației, pantaloni închiși la culoare, cravată (numită și eșarfă) reprezentativă grupului, pălărie sau beretă, bocanci sau pantofi de munte și o curea de piele.
Punctul culminant pentru tineri este reprezentat de taberele de vară, unde petrec în jur de o săptămână în liniștea naturii, fără telefoane mobile, grupați pe patrule (6-8 tineri într-o echipă cu denumirea unui animal ex. Girafa), care gătesc la vatră și se bucură de focul de tabără de la sfârșitul zilei cu cântece și jocuri.
Cercetășia – varianta părinților pentru copii educați altfel
Beneficiile cercetășiei sunt, prin definiție, elementare pentru corpul uman. În procesul de desfășurare a taberelor, corpul celor mici se readaptează la natură, dormind în corturi sub cerul liber și spălându-și vasele sau făcându-și baie într-un pârâu rece, la lumina soarelui. (ex. pârâul Lotrișor de pe Valea Oltului)
Deconectarea completă de la tehnologie nu este tocmai o definiție potrivită pentru tabere. Deși cei mici renunță la telefoanele mobile în pădure, învățarea unor abilități noi de orientare sau prim ajutor nu lipsesc, ceea ce necesită o atenție sporită asupra tehnologiei privind folosirea unei busole sau crearea uneia, inclusiv înțelegerea funcționalității a corpului uman în situații de urgență.
În definiție, pentru tinerii cu vârstele între 12 și 17 ani, cercetășia în tabere arată astfel:
- ești repartizat într-o patrulă (ex. Girafa) cu alți 5 sau 6 tineri de aceeași vârstă și același sex;
- patrula are un Șef de Patrulă și un Asistent al Șefului de Patrulă care sunt responsabili de bunăstarea și funcționalitatea micului grup;
- fiecare din patrulă preia un rol asumat pe care să-l desfășoare pe parcursul taberei în pădure: bucătar, fochist, sanitar, botanist, intendent, animator sau constructor;
- în fiecare seară, ziua se încheie cu o „veghe” la care toți cercetașii participă, iar una dintre patrule o organizează; în jurul focului de tabără sunt organizate jocuri, se cântă vioi și totul se încheie cu o rugăciune, înainte de somn;
- fiecare patrulă are responsabilitatea de a-și găti la vatră (primind ingredientele de la organizatori + indicații pentru gătit), de a face zilnic baie și igiena personală la pârâu, de a-și construi o toaletă în aer liber funcțională și igienică și de a pregăti construcții necesare pentru a trăi în natură (ex. masă sau uscător de rufe);
- înainte sau după fiecare masă, de dimineața și seara se spune câte o rugăciune.
Responsabilizarea fiecărui tânăr cu un rol bine definit în patrule din prima zi de tabără deja particularizează abilitățile și atenția celor mici către un scop foarte simplu de urmărit. Astfel, atenția acestora este concentrată pe îndeplinirea rolului care, indirect, păstrează o stare de bine în patrulă. Prin urmare, fiecare dintre ei participă activ la funcționarea unei mici societăți, pregătindu-se deja pentru viața cotidiană pe care o cunoaștem.
Cine sunt formatorii educaționali din grupul vâlcean?
Pedagogia nu este o misiune deloc ușoară, mai ales când vine vorba despre tinerii din ziua de astăzi. Tinerii au nevoie de cea mai mare atenție din partea noastră, a adulților, pentru a ne asigura că au o creștere stabilă și benefică.
Pedagogia cercetășească nu este, într-adevăr, pentru orice tânăr. Fiecare dintre tinerii care se alătură pentru prima oară într-o tabără vor avea un șoc cultural și comportamental, fără dispozitive mobile, astfel fără conexiunile pe care le leagă la școală sau în timpul petrecut cu prietenii („jocul cel nou pe care îl joc pe Playstation sau adidașii scumpi pe care părinții mi i-au cumpărat recent”).
Astfel, cercetășia are nevoie de ajutor, la fel cum tinerii au nevoie de cercetășie. Relația dintre cercetășie și tineri este reciprocă și numai lucrând împreună se poate ajunge la o finalitate educațională.
Dacă spuneam că pedagogia cercetășească nu este pentru oricine, pot spune într-o mai mare măsură că pedagogia de formare a tinerilor este și mai restrânsă. Așadar, ajungem la formatorii educaționali din asociația de sub tutela federației – tinerii cercetași.
Ați citit bine – tinerii cercetași care au depășit vârsta de 17 ani încep să se pregătească pentru a ajunge formatori în tabere. Este practic un ciclu care funcționează cel mai bine în pedagogia cercetășească: un tânăr care știe ce înseamnă viața în patrulă va ajunge un adult care cunoaște foarte bine provocările unui cercetaș.
Nu este cale ușoară pentru a ajunge Șef de Tabără. Formările pedagogice nu se întâmplă online sau doar din manuale explicative. Aproape toți formatorii care au o funcție de conducere în Grupul „Sfântul Francisc” Râmnicu Vâlcea au participat la tabere de formare internaționale organizate de Federație.
La aceste tabere europene, unde participă numeroase naționalități (francezi, polonezi, italieni sau belgieni), se plantează bazele pedagogiei cercetășești pentru viitorii lideri – metode de joc, evitarea timpilor morți, bunăstarea unei tabere, tehnici de organizare, aplicarea pedagogiei prin activități sau leadership în echipa de organizare a unei tabere locale.
Cum a fost tabăra din această vară?
Pentru cercetașii cu vârste între 12 și 17 ani, tabăra de vară s-a desfășurat la Cabana Lotrișor, pe Valea Lotrișorului din nordul județului Vâlcea. Au participat 50 de cercetași, dintre care 13 băieți în patrule, 23 de fete în patrule și 14 formatori. Tabăra a durat o săptămână, între 4 și 10 august 2024.
Pentru mai multe fotografii și detalii despre tabere, puteți accesa pagina de Facebook a grupului din Râmnicu Vâlcea – https://www.facebook.com/cercetasiicrestinivalcea
Pagina de Instagram a grupului – https://www.instagram.com/gsfvl_fse?igsh=MXR5eDFyYTk1bmsyNw%3D%3D
Lasă un răspuns